Assalamualaikum...Beberapa hari blog terbiar tanpa n3, so hari ni kita taip cepat2 buat n3 serba ringkas.Suka makan terung tak?Selain dibuat masak lemak putih boleh jugak buat Terung Berlado, ada yang panggil terung balado, sambal terung balado pun boleh lah..Jom kita semak resepi..kot ada yang nak masak sat lagi
Resep Terung Berlada ni sangat ringkas tapi cukup menyelerakan
Resep dan Cara Memasak Terong Berlado
Bahan-Bahan
- 2 biji terung panjang (potong seperti dalam gambar)
- 2 biji cili merah (tumbuk)
- Sedikit ikan bilis (tumbuk)
- ~1/2in belacan (tumbuk)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk)
- Cili padi (tumbuk)jika suka pedas (LiNa Pg xletak)
- Garam dan perasa (LiNa Pg guna 1/2 kiub ikan bilis)
- Minyak
Cara-Cara Memasak Terong Berlado
- Panaskan minyak, goreng terung hingga kekuningan.Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak (tinggal anggaran utk menumis)tumis bahan yang ditumbuk hingga garing.
- Masukkan garam dan perasa (jangan banyak sangat sebab ikan bilis dan belacan dah masin)Kemudian masukkan terung yang telah digoreng tadi.
- Gaul rata,sesuaikan rasa.Tutup api.Sedia dihidang.